?Tehlikeli İşler? e Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından tehlikeli işler sınıfındaki mesleklerde MYK Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildi.


Gündem 4.04.2016 12:23:05 317 0

?Tehlikeli İşler? e Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından tehlikeli işler sınıfındaki mesleklerde MYK Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildi.

6645 sayılı ?İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun? gereğince, tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında olup Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı´nca yayımlanacak tebliğlerde yer alan mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildi.

İnşaat, Enerji, Otomotiv, Metal ve Elektrik-Elektronik sektöründe 48 meslek için getirilen zorunluluk kapsamında; 25/05/2015 tarihinde Resmî Gazetede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı´nca yayımlanan 2015/1 nolu ilk tebliğde yer alan 40 meslekte belge zorunluluğu 26/05/2016 tarihinde başlayacak iken, 24/03/2016 tarihinde Resmi Gazetede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı´nca yayımlanan 2016/1 nolu ikinci tebliğde yer alan 8 meslekte belge zorunluluğu 25/03/2017 tarihinde başlayacak.

Bu mesleklerde çalışan bireylerin, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesini almış olması gerekiyor. İlk 40 meslek için 26/05/2016, ikinci 8 meslek için 25/03/2017 tarihinden sonra Kanunda düzenlenen esaslara göre, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişilerin çalıştırılması yasak.

Belge zorunluluğunun Kurumca standardı hazırlanmış diğer tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerde de peyderpey devam etmesi bekleniyor.

Belge Nasıl Alınır?

Bireyler Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ilgili ulusal yeterlikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek başarılı olmaları halinde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanırlar.

Belgeden Muaf Tutulanlar:

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmaz.

Teşvik Var Mıdır?

Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 31/12/2017 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücreti, 1/1/2018 tarihinden 31/12/2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanır. Fondan karşılanacak sınav ücreti, brüt asgari ücretin yarısını geçmemek üzere meslekler itibarıyla Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararıyla belirlenir. Fondan karşılanan bu desteklerden kişiler bir kez yararlanabilir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.

Belge Zorunluluğu Olan Meslekler Nelerdir?

Aşağıdaki linkten tüm listeye ulaşılabilir.

http://www.myk.gov.tr/index.php/tr/myk-meslek-yeterllk-belges-zorunluluu-sayfasi


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ