TEMİZLİK MESAFE MASKE :TAMAM MIYIZ?

Yeni Korona virüs Hastalığı ( COVID -19),13 Ocak 2020´de tanımlanan solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) ile ilerleyerek yaşamı tehdit eden bir virüstür.


Sağlık 8.12.2020 13:31:23 1428 0

TEMİZLİK MESAFE MASKE :TAMAM MIYIZ?

Yeni Korona virüs Hastalığı ( COVID -19),13 Ocak 2020´de tanımlanan  solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) ile  ilerleyerek yaşamı tehdit eden  bir virüstür. Korona virüsler, hayvanlarda veya insanlarda hastalığa neden olabilecek büyük bir virüs ailesidir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızlı bir şekilde yayılım göstererek birçok vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olmuştur.

En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Şiddetli olgularda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir.

Virüs hasta veya sağlıklı taşıyıcı bireylerin öksürmeleri hapşurmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağza temas etmek risklidir. İşte tam da bu noktada Sağlık Bakanlığımızın aylardır vurguladığı temizlik maske sosyal mesafe  kuralı virüsle mücadelede hayat kurtarıcı bir unsur haline gelmiştir.

   Peki aylardır her an gündemde olan bu sloganı hayata geçirebildik mi,yoksa sadece sanal olarak sözde mi kaldı. Sağlık Bakanlığımızın paylaştığı  tablolar durumu ortaya koymaktadır.

   Covid 19 salgını ile gündeme gelen ilk tanımlama sosyal mesafe oldu.Peki nedir bu sosyal mesafe.sosyoloji biliminde kişisel alan ile kamusal alan arasında kalan, bir kişinin kendisinden 120 ile 200 santimetre arasında değişen uzaklık olarak tanımlanır. Sosyal mesafeye uymak insanların birbirine saygısını gösterir. Öncelikle de bu dönemde de hem kendinize hem karşınızdaki bireyin varlığına ,sağlığına saygı anlamına gelmektedir. Lütfen hem kendinize hem yaşadığınız toplumdaki insanlara karşı bilinçli hareket edin :mecbur kalmadıkça kalabalık ortamlara girmeyin;bulunmak zorunda iseniz çok kısa sürede işinizi bitirip ve sosyal mesafeyi koruyarak o ortamdan hemen ayrılın

Maske nedir Korunmak için özel olarak yapılıp yüze geçirilen şey: olarak tanımlanıyor Türk dil kurumu sözlüğünde. Yani hepimizin gerçek anlamını bildiğimiz bir materyal fakat yaratıcılık  insanoğlunun  doğasında var:maskeyi çene altına takma,kola takmak ,aynaya takmak gibi farklı tarzlarla kullanım şekilleri geliştirdik. Buna hiç gerek yok çok basit düşünelim ve maskenin Türk dil kurumunda tanmlanan şekliyle kullanalım.lütfen maskenizi ağız ve burun kısmınızı kapatacak şekilde takın.Sık sık elinizi yüzünüze saçınıza  götürmeyin.mümkünse saçlarınızı da bone eşarp ile bağlayın.sürekli maskenizle oynamayın , Elinizi yüzünüze götürmeniz,elinize bulaşan virüsleri yüzünüze taşımaniza neden olur ve bu durum  maske takmanızı anlamsız hale getirecektir.

Bu dönemde  tüm dünyada uygulamasında uyarılan en önemli konu temizlikti ki bu konu bizim  en uyum sağlayabildiğimiz konu.Çünkü daha 5 yaşından itibaren temizlik imandandır hadisi şerifiyle yaşamımızın ilk kuralıdır :ellerimzi sabunla yıkamak.Ve en güzel gelenek göreneğimizdir her misafire kolonya ikramı.Bu dönemde ellerimiz sık sık sabunla yıkayalım. Dışarıdan eve geldiğinizde yüzümüzü ellerimizi dirseklerimize kadar sabunlu su ile yıkayalım.Özellikle telefonları da ara ara  kolonya ile silmek üzerine yapışan mikropları bir nebze olsun azaltacaktır.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ