Üzüm Üreticisi Fiyattan Memnun Değil

Geçtiğimiz günlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba geldi. Manisa´da üreticinin dört gözle beklediği üzüm fiyatlarını da açıkladı. Bakan üzüm fiyatlarını açıklamasından sonra üzüm üreticisi açıklanan üzüm fiyatlarından memnun olmadı


16.09.2017 09:43:15 789 0

Üzüm Üreticisi Fiyattan Memnun Değil

Geçtiğimiz günlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba geldi. Manisa´da üreticinin dört gözle beklediği üzüm fiyatlarını da açıkladı. Bakan üzüm fiyatlarını açıklamasından sonra üzüm üreticisi açıklanan üzüm fiyatlarından memnun olmadı.

Üzümde maliyetlerin yüksek olması ve fiyatın üreticiği memnun etmediğini  belirten Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa, üzümde yaşanan sorunlar hakkında şunları söyledi. ?Üzümde fiyat belirsizliği yaşandığını ve bu konu üzerine Manisa Ziraat Odası olarak  çalışmalar yapıyoruz. Bugün Dünyanın Yüzde 25´ini Türkiye´nin Yüzde 85´ini Manisa karşılamaktadır. Şöyle baktığımızda bayram öncesi üzüm fiyatları 5.20 lira ile 4.60 arasında üzeri seyrederken bu fiyat bayram sonrası 4.20 ile  3. 60 kuruş seviyesine düştü.Daha önceki yıllarda okullarda çocuklara verilen ve okul üzümü projesi bugün devam etseydi bu fiyatlar biraz daha yüksek olurdu, üreticide memnun olurdu. Ancak bildiğiniz gibi üzüm yaklaşık olarak 15 çeşit işlemden geçiyor. Bunlar nelerdir çapasından tutun ilaç, budama, hasatı kurutmasına kadar bir çok zahmeti olan bir ürün üzüm. Daha önceki senelerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık  Bakanı olan Faruk Çelik ile de bu konuyu görüştük.  

Ancak üzün fiyatlarının tatmin edici olması içinTariş gibi üretici birliklerinin daha aktif hale gelmesi gerekiyor. Biz Manisa Ziraat Odası olarak  bu konu üzerine çalışmalarımız  devam ediyor. Üzümfiyatları konusunda  Manisamilletvekilleriyle gerekse bakanlarla görüşme yaptık.  

Bizim Ziraat odaları olarak iki isteğimiz var. ?Birincisi üzüm rekolte ve alım fiyatlarını bakanlığın açıklaması,  diğeri de müdahale alımının Manisa´da  yapmasıdır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Manisa´da kuru üzüm 4 liranın altına düşmeyecek dedi. Biz de bu fiyat çiftçiyi üzer, dedik. Manisa Ziraat Odaları olarak önümüzdeki yıllarda üzüm fiyatları üzerinde çalışmalarımız aralıksız olarak devam edecek.

Üzümün maliyet unsurlarının fazla olması hasebiyle elde edilen kazanç üzüm üreticisinin beklentilerini karşılamıyor. İlaçlama, arazinin sürülmesi, bakımı ve işçiler tarafından toplatılması, mazot fiyatları gibi etkenler çiftçiyi etkiliyor. Ayrıca üretici % 2 oranında stopaj ödemesi yapıyor.

Toprak mahsulleri ofisi  hemen harekete geçmezse üzümün fiyatı daha da düşer, bu da zaten üzgün olan üreticiyi tamamen üzer.

Bu sene depolarda üzüm stoku yok, bu seneyi iyi değerlendirelim dedik. Bütün üzüm üreticilerine acele etmeyin diye uyarıda bulunduk. Ancak üretici maliyetleri karşılayabilmek için bekleme yapmadan satış yapıyor.  

Manisa il ve ilçelerinde arazisi 800 bin dekar civarında  bağ´ımız mevcut, Manisa üzümün, zaten  ihracatta Türkiye üretiminin %85´ini, Dünya üretiminde de %25 oranında paya sahip.  Üzüm üreticiye  yaklaşık olarak tahmini maliyeti 4 lira ile 4.10 kuruş.Üzümün fiyatı borsada 4 lira ile 4.10 arasında bu maliyet rakamlarına göre  üretici açıklanan Üzüm fiyatından nasıl memnun olsun? dedi.

 


Haber Kaynak : ERHAN ÇELİK