Veteriner Hekim Ensivri´den Besicilere Önemli Açıklamalar

Veteriner Hekim Doğan Ensivri, besicilerin hayvanlarda olabilecek hastalıklara karşı dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulundu.


Tarım/Hayvancılık 19.02.2016 14:38:31 418 0

Veteriner Hekim Ensivri´den Besicilere Önemli Açıklamalar

Son günlerde artan hastalıklar insanları etkilediği gibi büyük ve küçükbaş hayvanları da etkiliyor. Hayvanlarda birçok hastalığın baş gösterdiğine dikkat çeken Veteriner Hekim Doğan Ensivri, besicilerin hayvanlarda olabilecek hastalıklara karşı dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulundu.

 

Veteriner Hekim Ensivri: ?Bilindiği gibi hayvan yetiştiriciliğinde, hayvanların hastalığı sırasında yem tüketimi düşer, meydana gelebilecek hastalıklara karşı veteriner hekimlerin kendilerine vermiş olduğu tavsiyeler doğrultusunda hareket etmeleri gerekir? dedi.

 

Besicilikle uyulması gereken her konuya açıklık getiren Veteriner Hekim Doğan Ensivri, ?Genellikle derin, geniş, uzun gövdeli, kısa boyunlu, küçük başlı, geniş ve düz sırtlı ve uzun sağrılı hayvanlar besi için uygundur. Buna karşılık, hastalık dışındaki sebeplerden dolayı zayıf kalmış hayvanlar da besi için tercih edilebilir. Çünkü zayıflar, besililere göre daha fazla canlı ağırlık artışı sağladığı gibi, daha ucuza alınabilmesinden dolayı ekonomik de olmaktadır. Besiye alacağımız hayvanların ırk, yaş, cinsiyet ve ağırlık yönünden aynı özellikte olması yapacağımız besicilikte bize kolaylıklar sağlar. Hayvanın kesime gideceği tarih, bulunduğu bölgedeki hastalıklar, nakil ve satın alındıktan sonra mevcut hayvanlardan ayrı bir yerde tecrit edilmesi, iç ve dış parazit mücadelesi, aşılama ve koruyucu tedavilere de önem verilmelidir. Bu işler için bir veteriner hekime baş vurulmalıdır? şeklinde konuştu.

 

Besi ırkı hayvanların beside et tutma ve canlı ağırlık artış kabiliyetinin diğer ırklara göre daha yüksek olduğunun altını çizen Veteriner Hekim Ensivri, ?Bunları siz de biliyorsunuz. Öyleyse besiye alacağımız hayvanları seçerken bazı özelliklere dikkat etmeliyiz. Öncelikle iyi besiye gelen kültür veya melez ırklardan genç, dişleri sağlam, sağlıklı, derisi ince, parlak ve erkek hayvanları seçmeliyiz. Bunları alırken aşıları yapıldıysa aşı belgesi istenmeli, yapılmadıysa hemen aşıları yaptırılmalıdır. Ahırımıza sonradan koyacağımız hayvanları 7-10 gün ayrı bir yerde karantinada tutup, sonra hastalıksız ve sağlam olduğu tespit edilenleri kendi sürümüze katmalıyız. Bir çok bulaşıcı hastalığın sonradan alınan hayvanlarla bulaştığı unutulmamalıdır. Ahırımıza gelen hayvanların bireysel özelliklerini takip edebilmek için her birine kulak küpesi takılması, her birine ait verim kayıt defteri tutulması uygun olur. Böylece hayvanlarımızı daha iyi tanırız? diye konuştu.

 

 

 


Haber Kaynak : ERHAN ÇELİK