YENİ TAŞINMAZ TİCARET YASASI EMLAKÇILARA ANLATILDI

Akhisar Esnaf Odaları, Yapı Sanatkarları Esnaf Odası ve Emlak Komisyoncuları Derneği tarafından taşınmaz ticareti yapan esnaflara bilgilendirme semineri düzenlendi. Akhisar Esnaf Odaları, Yapı Sanatkarları Esnaf Odası ve Emlak Komisyoncuları Derneği taraf


Gündem 20.10.2018 12:12:41 1118 0

YENİ TAŞINMAZ TİCARET YASASI EMLAKÇILARA ANLATILDI

Akhisar Esnaf Odaları,  Yapı Sanatkarları Esnaf Odası ve Emlak Komisyoncuları  Derneği tarafından  taşınmaz ticareti yapan esnaflara bilgilendirme semineri düzenlendi.  Akhisar Esnaf Odaları,  Yapı Sanatkarları Esnaf Odası ve Emlak Komisyoncuları Derneği tarafından   Akhisar Belediye Meclis salonunda düzenlenen seminerde 5 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe giren taşınmaz ticareti yönetmeliği  emlakçılık yetki belgesi ve seviye 4 seviye 5 belgeleri hakkında bilgiler verildi.Seminerde kısa bir bilgi veren Akhisar Esnaf Odaları Başkanı Hasan Ali Men´den sonra  Ticaret Bakanlığı yetkilisi  Hüseyin Kartal,  5 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe giren taşınmaz ticareti yönetmeliği  emlakçılık  yetki belgesi alabilmek için gerekli şartları tek tek anlattı. Ticaret Bakanlığı yetkilisi  Hüseyin Kartal, ?Sizlerin alacak olduğu ve 5 yıl geçerli olacak.?

 

 TAŞINMAZ YETKİ BELGESİ

Kartal; ?Taşınmaz ticareti işletmesi adına yetki belgesi alan Tacirler ile Esnaf ve Sanatkarlar tarafından yapılır. İşletmenin bulunduğu yerlerdeki  il Müdürlüğü tarafından verilir,yenilenir, askıya alınır ve  iptal edilir. Her bir işletme için ayrı ayrı düzenlenir ve devredilemez.

 Bir işletmede birden fazla kişi faaliyet gösterse dahi işletme adına yalnızca bir yetki belgesi düzenlenir. Geçerlilik süresi 5 yıldır.  Belge işletmenin herkes tarafından kolaylıkla görülebilen bir yerine asılır. 

YÖNETMELİĞİN AMACI

Sektörün yasal alt yapıya kavuşturulması. Taşınmaz ticaretinin güvenli bir ortamda yapılması. Haksız rekabetin ve kayıt dışı faaliyetlerin önlenmesi. Mesleğe itibar kazandırılması ve meslek mensuplarına duyulan güvenin artırılması. Nitelikli insan kaynağı yaratılması, Hizmet kalitesinin ve tüketici memnuniyetinin arttırılmasıdır.

YETKİ BELGESİ VERİLMESİNE ARANAN ŞARTLAR

FİZİKSEL ŞARTLAR

Bağımsız bölüm  niteliğinde  ve net alanının en az 30 metrekare olması, içinde idari büro ve kabul yerleri ile arşiv bölümü bulunması, hizmetin düzenli verilmesini sağlayacak teknik donanım bilgisayar Yazıcı internet vb. Bir işletmede şartları taşıyan birden fazla taşınmaz ticareti faaliyetinde bulunan kişi varsa belirtilen işletme büyüklüğünü her bir kişi için yüzde yirmi artırılarak uygulanması, 5 Haziran 2018 tarihinde taşınmaz ticareti ile iştigal eden vergi ve oda kayıdı bulunanlar bulundukları işletmenin adresini değiştirdikleri sürece bu şartlardan muaftır.

MESLEK ODASINA KAYITLI OLUNMASI

Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması,

 gerçek kişi Tacirler ile esnaf ve sanatkarların kendilerinin Ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin bu alandaki faaliyetlerini yürütmek için görevlendirdikleri  ve yetkilendirdikleri temsile yetkili kişilerinin şubelerde ise Şube Müdürünün .

18 yaşını doldurmuş olması. En az lise mezunu olması, İflas etmemiş  veya iflas etmiş olsa bile itibarının yerine gelmiş olması, Konkordato ilan etmemiş olması,  belirli suçlardan hüküm giymemiş ya da Ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması.

Seviye 5 sorumlu Emlak danışmanı belgesine sahip olması? dedi.


Haber Kaynak : ERHAN ÇELİK