YOLDAŞ AİLESİ 600 YILLIK YÖNTEM İLE ZEYTİNYAĞI ELDE EDİYOR

Manisa´nın Akhisar ilçesi Başlamış mahallesinde yaşayan Yoldaş ailesi 600 yıllık yöntem ile zeytinyağı elde ediyor.


27.01.2018 13:10:01 805 0

YOLDAŞ AİLESİ 600 YILLIK YÖNTEM İLE ZEYTİNYAĞI ELDE EDİYOR

Manisa´nın Akhisar ilçesi Başlamış mahallesinde yaşayan Yoldaş ailesi 600 yıllık yöntem ile zeytinyağı elde ediyor.

Manisa´nın Akhisar ilçesi Başlamış mahallesinde yaşayan Ahmet Yoldaş ve Cemile Yoldaş çifti kendi bahçelerinden topladıkları zeytinlerden zeytinyağı fabrikalarının atası olarak bilinen yöntem ile  kendi ihtiyaçları kadar zeytinyağı üretiyor. Her yıl 200 kg zeytinyağı elde ettiğini aktaran Ahmet Yoldaş ?600 yıllık yöntem ile yağ çıkarma işlemi gerçekleştiriyoruz. Biz ömrümüz boyunca bu yağı yedik. Alışkanlığımızdan dolayı her yıl bu şekilde yağ yapıyoruz. Bu yağ tamamen insan gücü ile oluyor. Zeytini dalından topluyoruz.  Burada pişiriyoruz? ifadelerini kullandı.

Yoldaş ?Manisa İlinde Benden Başka Bu Yöntemle Zeytinyağı Yapan Yok?

Pişirilen zeytinlerin 3 hafta beklediğini söyleyen Ahmet Yoldaş ?zor bir iş yapıyoruz. Bazen çocuklarım ve torunlarım da yardım ediyor. Komşular yardıma geliyor. Hep birlikte bu zeytinyağı yapma işlemini gerçekleştiriyoruz. Genç nesil böyle yağ yapmayı bilmez. Özellikle yaşlılar bu zeytinyağını bilir.  Bu yağın ismine kese yağı denir.  Akhisar´da ve Manisa´da benden başka böyle yağ üreten yok. Şimdi artık zeytinler fabrikalarda işleniyor. Yağları anında teslim ediliyor?  dedi.

Dedem ´den ve Babam´dan Kalma Malzemeleri Kullanıyorum

Kullanılan tüm malzemelerin tamamının baba ve dedesinden kaldığını aktaran Ahmet Yoldaş ?gücüm yettiğince ihtiyacım kadar zeytinyağı yapmaya devam edeceğim.  Bu yağı kesinlikle satmıyorum fazla da zeytinyağı üretmiyorum. Benim kendi ihtiyacım kadar üretiyorum? şeklinde konuştu. Eşi Cemile  Yoldaş  ise ?Asıl zeytin yağının atası bu mekanizmadır.  Önceden zeytinyağı fabrikaları yoktu. Bizde buradan elde ettiğimiz zeytinyağına alıştık.  Her yıl bu mekanizmadan ihtiyacımız kadar zeytinyağı alıyoruz? ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ