ZEYTİNE PRİME TEŞEKKÜR

Akhisar´ın en büyük sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası ile Akhisar Ticaret Borsası ile Akhisar Ziraat Odası ortaklaşa yaptığı basın toplantısı ile Zeytin Başkenti Akhisar´dan seslenerek basın toplantısı düzenleyerek teş


28.03.2019 17:41:06 1417 0

ZEYTİNE PRİME TEŞEKKÜR

Akhisar´ın en büyük sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası ile Akhisar Ticaret Borsası ile Akhisar Ziraat Odası ortaklaşa yaptığı basın toplantısı ile Zeytin Başkenti Akhisar´dan seslenerek basın toplantısı düzenleyerek teşekkür etti.

 

AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, CHP Manisa Milletvekili A. Vehbi Bakırlıoğlu, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Mehmet Ulusoy, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa ve Akhisar İlçe Tarım Müdürü Ahmet Kılıç´ın katıldığı basın toplantısı ATSO toplantı salonunda yapıldı.

ULUSOY: BU PRİM ÜRETİCİMİZİ MOTİVE EDECEKTİR

Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Ulusoy, ?Akhisar bugün mutlu bir günü yaşıyor. 20 yıldır özlemini çektiğimiz olay dün ilan edildi. Akhisar zeytinde prim diye yıllardır konuşuyordu. Biz artık inanmıyorduk, ben meclisime zeytine prim istedim dediğimde başkan bu sevdadan vazgeç diyorlardı. Ama ekip ruhu ve birliktelik farklı bir şey, Vekillerimizin destekleri, oda başkanlarımızın bizlerin ve üyelerimizin çabalarıyla bu ilan edildi. Rakam önemli değil, önemli olan bu iş ile uğraşanların motive olmasıdır. Bizim 400´e yakın üyemiz var, birçoğu bu konuda bizi arayıp memnuniyetini dile getirdi. Umarım uzun vadede rakamlar değişir ve farklı ürünlerde de bunları bekliyoruz? dedi.

AKBUĞA: 14 MİLYON ZEYTİN AĞACIMIZ VAR, ÇOK BEKLEDİK SONUNDA KAZANDIK

Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa, ?İlçemizde yetiştirmiş olduğumuz zeytin ürünü zeytinyağının haricinde sofralık zeytine de ürün bazında destekleme istemiştik. Manisa´dan ve Ege´den bir bakanımızın olmasıyla bu amacımıza ulaştık. Zeytin priminde Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli ve emeği geçen herkese odam ve zeytin üreticisi adına teşekkür ediyorum. Akhisar´da 500 bin dekar ve 14 milyon civarında ağacımız var. Kesin bir rakam söylenemiyordu ama zeytin primi gündeme geldiği için zeytin ağaçlarının dekarı veya miktarı Çiftçi Kayıt Sistemi ile kayıt altına alınacaktır. Zeytine primin nasıl verileceği ile ilgili tebliğin yayınlanması lazım. Primin dekar başına mı yoksa ağaç başına mı verileceği belli değil. Bakanlar kurulu ile görüşülerek tebliğin bir an önce yayınlanmasını istiyoruz? dedi.

ALHAT: BU BAŞARI HEPİMİZİN

Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, ?Bugün Türkiye´deki tüm zeytin aileleri olarak bayram havasındayız. Türkiye´de 400 bin zeytin üreticisi var. Biz bu zeytin primini 6 yıl önce borsada oda başkanlığına ilk seçildiğimizde Bahattin başkan ile birlikte çok kafa yorduk. 3 tane bakan değiştirdik. Sonunda neden Egeli tarım bakanını neden istediğimizin cevabını aldık. Egenin sorunu egede kalıyor. Türkiye´nin birçok sorunu var Ege´den sorunlarımızı ancak bu şekilde iletiyoruz. Zeytin priminin neler kazandıracağını önümüzdeki senelerde bütün üreticilerimiz görecek. Uğur ve Vehbi vekilim seçildiğinden beri çok ciddi çalışmalar yapıldı. 2011 senesinde zeytinyağının ilk primi çıktığında 7 kuruş olarak çıkmıştı. Bu 7 kuruşa kimse başvurmadı ama şimdi 80 kuruşa geldik. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Bu başarı hepimizin? dedi.

KILIÇ: AKHİSAR´DA 2018 YILINDA 30 MİLYON TL PRİM DAĞITTIK

Akhisar İlçe Tarım Müdürü Ahmet Kılıç, ?Akhisar mutlu bir gün yaşıyor. Sayın bakanımıza çok teşekkür ediyoruz. Kendi bölgemizin bakanı olması bizi mutlu etmişti. Bu müjdeli haberi de kendisinden almamız bizi çok mutlu etti. Akhisar, birlik ve beraberlik içerisinde bunu halletti. 2018 yılında Akhisar´a toplam ödenen destek 30 milyon TL idi. Zeytine aldığımız destek de en az bunun kadar olacak. Biz bunun uygulayıcısı olacağız. Sürdürülebilir şekilde olması için elimizden geleni yapacağız. Akhisar için güzel günler bizi bekliyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bizde bu güç olduğu sürece Akhisar´ı kimse tutamaz? dedi.

BAKIRLIOĞLU: YETMEZ AMA BU DA İYİ BİR BAŞLANGIÇ

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, ?Milletvekili seçildiğimiz 24 Haziran seçimlerinden beri mecliste söz aldığım her fırsatta ve katılmış olduğumuz her toplantı ve panelde zeytincinin sesini duyurmaya çalıştık. Kötü bir sezon geçirdik, maliyetlerimiz çok arttı. Ürünlerimiz hak ettiği değerde değildi, maliyetleri karşılayamaz duruma gelmişti. Akhisar´da zeytin üreticisi ayakta kalacaksa yapması gereken şeylerden bir tanesi örgütlenme olduğu üzerinde ısrarla durduk. Akhisar´da zeytin birliği olması konusunda üreticilerimizde fikir birliğine varmış durumda. Bir de zeytine prim verilmesi konusunda başından beri mücadele verdik. Bizim beklentimiz ve olması gereken tane zeytine primin bize göre 1 lira olması lazım. 15 ile 20 kuruş arasında bir prim olacağı söyleniyor. 15 ile 20 kuruş bizim beklentimizin altında bir rakamdır.

BAKIRLIOĞLU: ZEYTİN PRİMİNİN 1 LİRA, ZEYTİNYAĞI PRİMİNİN 3 LİRA OLMASI LAZIM

Bu rakamların daha yüksek olması lazım, burada stopajda kesilecek. Aldığı primin büyük bir kısmını vergi olarak verecek müstahsillerimiz. Daha cazip hale getirilmesi gerekiyor. Ayrıca 80 kuruş da artık zeytinyağı primi için yüksek bir rakam değildir. Avrupa Birliği ülkelerinde 2 ile 2,3 Euro zeytinyağına destekleme yapıldığı göz önüne alınırsa 80 kuruşluk priminde gözden geçirilmesi gerekiyor. Zeytin priminin 1 lira ve zeytinyağı priminin 3 lira olması gerektiğini söylüyoruz. Ama bir başlangıç için iyidir. Bu kazanım için emeği geçen herkese teşekkür ederim? dedi.

AYDEMİR: BAKANIMIZA VE CUMHURBAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDERİM

AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, ?Uzun bir yoldan bu günlere geldik. İlk vekil olduğumda Akhisar´ın zeytinini tanıtabilmek için çok çaba sarf eden bir kardeşinizim. Plan bütçe komisyonunda zeytinin başkenti neresi diye tartışma çıktığında zeytinin başkenti Akhisar diye kaydettirmiş bir kardeşinizim. 2018´de detaylı bir çalışma yaptım. İlçe ve il tarım müdürümden çok detaylı bir rapor aldım. Detaylı bir raporu bakanımıza verdik. Kuru kuruya prim desteği isterseniz havada kalıyor. Gündeme getirdiğimiz konuların alt yapısını doldurmamız lazım. Bakanımız Akhisar´a geldiğinde çalışmaların devam ettiğini söylemişti. Buradan Tarım Bakanımıza primden dolayı teşekkür ediyorum. Özellikle Cumhurbaşkanımıza prim desteğini onayladığı için çok teşekkür ederim.

AYDEMİR: PRİM ÇİFTÇİMİZİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Zeytin İhtisas OSB ile Akhisar, zeytinin başkenti olduğunu taçlandırdı. Ama bundan sonraki adımlarda Allah nasip ederse markalaşacağız. Akhisar kendi markasını üretme durumuna gelecektir. Şuanda prim desteğimiz 15 ila 20 kuruş arasında Bakanımız tarafından bakanlar kuruluna sunulup resmileşecektir. İnşallah gün olur siyasi istikrar devam eder, ekonomik istikrar devam eder 1 lira primi de veririz. Ama afaki konuşmamak lazım, ben de bir Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesiyim, imkanlarımızı göz önüne alarak şuanda üreticimize bu şekilde prim veriyoruz. Yıllardır özlemle beklediğimiz hasretini çektiğimiz bu prim hakikaten Akhisar´ın yüzünü güldürdü, üreticinin yüzünü güldürdü? dedi.