AKHİSAR´DA ÜZÜM REKOLTE TAHMİN ÇALIŞMALARI YAPILIYOR.

Manisa´nın önemli tarım ürünlerinin başında gelen ve 550 milyon dolarlık ekonomik değere sahip olan Sultani Çekirdeksiz Üzüm bağlarında 2021 yılı rekolte tahmin çalışmalarına başlandı.


Tarım/Hayvancılık 14.07.2021 18:23:57 1379 0

AKHİSAR´DA ÜZÜM REKOLTE TAHMİN ÇALIŞMALARI YAPILIYOR.

Manisa´nın önemli tarım ürünlerinin başında gelen ve 550 milyon dolarlık ekonomik değere sahip olan Sultani Çekirdeksiz Üzüm bağlarında 2021 yılı rekolte tahmin çalışmalarına başlandı.

 

Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından koordine edilen Üzüm Rekolte Tahmin Komisyonu´nda Akhisar Ziraat Odası, TARİŞ, Akhisar Ticaret Borsası ve Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri yer alıyor. Ülkemiz genelinde yapılan rekolte tahminlerinde komisyonlar tarafından yapılan saha çalışmaları neticesinde belirlenen verim rakamları tarım il müdürlüklerine ve oradan Tarım ve Orman Bakanlığına gönderiliyor. Türkiye üzüm rekoltesi Tarım ve Orman Bakanı tarafından hasat döneminde açıklanıyor.

 

2017 yılında başlanan rekolte tahmin komisyonu çalışmaları her yıl tekrarlanarak üzüm üreticilerinin korunması hedefleniyor. Komisyonun çalışmalarını başarıyla sürdürdüğü vurgulanırken, bağcıların kaliteli üzüm ve yüksek verim elde edebilmeleri için üzümün doğru zamanda kesilmesinin çok önemli olduğu ifade ediliyor. Üzümü erken hasat etmenin rekolte düşüklüğüne neden olduğu gibi, %20´ye varan verim kaybına da yol açabileceği belirtiliyor. Bu bakımdan üzümde kuru madde oranı %18 olduğunda yapılan erken hasat ile %23 olduğunda, yani doğru zamanda yapılan hasat arasındaki %5 farkın 100 kg kuru üzümde 5 kg kayıp demek olduğuna dikkat çekilerek, erken hasadın hem verim hem de gelir kaybına yol açacağı dile getiriliyor.

 

Kuru üzümde verim ve gelir kayıplarını önlemek için doğru hasat zamanının belirlenmesinde Refraktometre ve Bome Aerometresi (Potasa Derecesi) adı verilen aletlerden faydalanılarak yapılacak ölçümler neticesine göre hasat zamanına karar verilmesi tavsiye ediliyor. Bununla birlikte, dileyen bağcıların hasat zamanı belirlemek konusunda Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü saha ekiplerinden veya 0522.688 20 42 numaralı WhatsApp Çiftçi Danışma Kurumsal Hattı´ndan teknik destek ve yardım alabilecekleri belirtiliyor.

 

Ülkemizde üretilen Çekirdeksiz Kuru Üzümün neredeyse tamamı yurt dışına, bunun çok büyük kısmı ise Avrupa Birliği üyesi ülkelere ihraç edildiği göz önüne alındığında, kuru üzüm üreticisinin kazancının artması ve Türkiye Üzümünün mevcut pazarlarını kaybetmemesi için uluslararası üretim standartlarının sürdürülebilirliği açısından aşağıdaki hususlara riayet edilmesi tavsiye ediliyor:

- Üzümler, Kuru Madde Oranının En Yüksek Olduğu (Doğru) Zamanda Hasat Edilmeli

- Okratoksin-A Maddesi (Zehirli Küf) İçermeyen Kuru Üzümler Üretilmeli

- Bağda Kullanılan Zirai İlaçlar Reçeteli ile Satın Alınmalı, Üretici Kayıt Defterine İşlenmeli

- Bağda Kullanılması Yasaklanan Aktif Maddeleri İçeren Zirai İlaçlar Kullanılmamalı

- Son ilaçlama ile Hasat Arasında Geçmesi Gereken Süreye Mutlaka Uyulmalı

 

  


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ