BAKIRLIOĞLU ?SİBER SALDIRI ÇİFTÇİLERİ MAĞDUR ETTİ?

31 Temmuz 2021 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığının internet sitelerine ve bazı sunuculara yapılan siber saldırıların çiftçileri mağdur ettiğini belirten CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Bakanlık kapsamlı bir tarım sayımı yaparak yeni bir


Siyaset 18.08.2021 21:36:00 1389 0

BAKIRLIOĞLU  ?SİBER SALDIRI ÇİFTÇİLERİ MAĞDUR ETTİ?

31 Temmuz 2021 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığının internet sitelerine ve bazı sunuculara yapılan siber saldırıların çiftçileri mağdur ettiğini belirten CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Bakanlık kapsamlı bir tarım sayımı yaparak yeni bir sistem kurması gerekmektedir dedi.

Bilgisayar korsanlarının ele geçirdikleri bilgiler için fidye istedikleri ve fidyenin kripto para olarak ödendiği iddialarına da değinen Bakırlıoğlu saldırı hakkında kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

Siber saldırının ardından şifreleme protokollerinin devreye girdiği, yedeklerin koruma altında olduğu ve veri kaybı yaşanmadığı açıklaması yapıldığını hatırlatan CHP´li Bakırlıoğlu aradan 17 gün geçmesine rağmen hala ilçe tarım müdürlüklerinde çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) işlemlerinde, bankaların kredi işlemlerinde ve TARSİM sigorta işlemlerinde ve hayvancılık TÜRKVET sistemlerinde hala sorunlar yaşandığına ilişkin şikayetler geldiğini belirtti.

Çiftçiler Mağdur

Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu yaptığı basın açıklamasında; siber saldırı çiftçileri mağdur etmiştir.

ÇKS´deki eski kayıtlarla ilgili işlemler yapılabilirken yeni ve ilk defa yapılacak işlemlerin yapılamadığı iddia edilmektedir.

Ziraat Bankasından Kredi Çekilemiyor

Çiftçiler, üreticiler yeni ÇKS işlemi yaptıramamaktadır. ÇKS sistemi çalışmadığı için Ziraat Bankası yeni kredi işlemi yapamamakta, yeni kayıtlar için tarım sigortası poliçesi kesilememektedir.

Hayvancılıktaki tüm veri kayıtlarının tutulduğu TÜRKVET sisteminde hala sorunlar yaşanmaktadır. 2020 yılına ait tarımsal destekleme ödemeleri yapılamamıştır.

Bunun nedeninin ise siber saldırı yüzünden yaşanan veri kaybı olduğudur.

Bakanlığın Verileri Korsanların Elinde mi?

Gelen bilgilere göre bilgisayar korsanlarının elinde Bakanlığa ait çok sayıda veri bulunduğu ve pazarlıkların hala sürdüğü söylenmektedir.

Fakat bu verilerin önemi, niteliği ve miktarı konusunda bir bilgi yoktur. Bakanlık hala internet sitelerindeki hasar durumunu tespit edebilmiş değildir.

Tarım Sayımı Yapılmalı

Türkiye´de 20 yıldır tarım ve hayvan sayımı yapılmamıştır. Bakanlığın verilerinde ve istatistiklerinde ciddi sorun olduğu TÜİK ve bilim insanlarınca dile getirilmektedir.

Ülkede 24 milyon dekar alanda tarım yapılırken, ÇKS sistemine ancak 14 milyon dekar kayıtlıdır.

Mülkiyet sorunu, ortakçılık, miras gibi nedenlerle büyük bir alan sistem dışında görünmektedir. Bu durum üretim istatistiklerinin güvenirliğini tartışılır hale getirmiştir. 

Örneğin sığır sayısının bir yılda % 13 artmasının mümkün olamayacağı bilimsel olarak ortaya konulmuşken rakamlardaki tutarsızlıklarla ilgili herhangi bir şey yapılmamıştır. Buna bağlı olarak üretilen et ve süt miktarı da doğru değildir.

 Yeni bir sistem Kurulmalı

Bakanlık, en kısa zamanda yeni bir tarım ve hayvan sayımı yaparak ÇKS sistemini güncellemeli tüm veri bankası ve istatistiklerini düzeltmelidir.

Geçmişin hatalarını sorgulamadan, kimseyi sorumlu tutmadan yeni bir sayfa açılması yararlı olacaktır.

Siber saldırılara karşı kurulacak yeni bir sisteme ihtiyaç vardır.

Ülkemizin dört bir yanında yangınlar, sel, dolu afetinin yaşandığı bu günlerde tarım sigortalarında yaşanan sorunlar hayati önem taşımaktadır ifadelerine yer verdi.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ