KIZILAY´DA KAN STOKLARI BİTİYOR

Manisa Kızılay Kan Merkezi gönüllülerden Kan bağışı almaya devam ediyor.


Gündem 3.08.2021 04:21:26 1477 0

KIZILAY´DA KAN STOKLARI BİTİYOR

Manisa Kızılay Kan Merkezi gönüllülerden Kan bağışı almaya devam ediyor. Ancak yllar önce Manisanın 17 ilçesinin içinde Akhisar kan bağışında ilk sırayı vermezken diğer ilçeler ve ege bilgesikan bağışında adeta yarış yapıyor ve kan stokları devamlı 5000ünitenin üzerinde  hazır oluyordu. Son yıllarda yaşanan Covid 19 virüsü nedeniyle bu rakamları bulmaktan ziyade kan syorkları eridi bitti ve hastanelerde kan sıkıntısı baş göstermeye başladı. Kızılay yapılan kan bağışları ile kazalarda ve ameliyet olan hastalar için hastanelerden gelen talepler doğrultusunda kanı  temin ediyordu. Ama malesef daha önce kan bağış araçlarının koltuklarında yer bulunmaz ve sıra beklerken bu defa Kızılay´ın kan bağış aracındaki yataklara yatacak bağışçı bulamaz duruma geldi.

 Manisa Kızılay Kan Merkezi doktorlarından Dr. Ayhan Öteyüzoğlu´ile yaptığımız görüşmede    "Kızlay olarak daha önceden kan stoklarımız 5000´lerde idi ama malesef bu pandemi sürecinde önceki dönemlerdeki kan stoklarımızı arar duruma geldik şimdilerde bu kan stoklarımız 1000´ler düştü. Kan bana lazım olmaz demiyerek her zaman her an kendine ve bir yakınına sevdiğine kan lazım olacakmış gibi davranarak gönüllülerimizi kan bağışına bekliyoruz. Bilindiği üzere içinde bulunduğumuz bu covid- 19 virüsü nedeniyle kan syoklarımzın giderek düştüğü şu günlerde Türk Kızılay´ı olarak kana daha çok ihtiyacımız var.Gönüllü kan bağışcısı vatandaşlarımız Covid aşısı olduktan 1 hafta sonra ve Covid -19 virüsü geçirenleride 1 ay sonra kan bağışında bulunabilir. Türk Kızılay´ı olarak bizler gönüllü bağşcılarımızdan 18?65 yaş arası önemli bir problemi bulunmayan ve vücut ağırlığı 50 kg`ın üzerinde olan ve bağışta bulunmak isteyen herkesten kan alıyoruz. Bağışlar arasında üç ay arayla senede dört kez kan bağışlanabilir. Kan verme süresi yaklaşık yarım saattir. Erişkin bir insanda ideal kilosunun yüzde 8` i kadar kan vardır. Bizler kan bağışında bulunacak kişilerden 1 ünite yani 450 ml alıyoruz. İçinde bulunduğumuz bu zor süreçte bilindiği gibi kan stoklarımızda düşüş oldu. Bundan dolayı vatandaşlarımızı sağ duyulu olmaya  ve Türkiyede her zaman yangın,Sel, Deprem gibi afetlerde vatandaşın yanında olan  Trafikkazasında Diyaliz hastasında ve hatta bir çokkan ihtiyacına cevapverecek olan türkiyenin ihtiyacı olan kan için Halkımızı kan Bağışına davet ediyoruz ve bir gün unutmayalım ki bizim de bir kana ihtiyacımız olabilir" dedi 

Kimler Kan verebilir ; 18-68 Yaş arasında, ağırlığı en az 50 kg ve üzerinde olan her sağlıklı birey kan bağışında bulunabilir. Sağlıklı bireyler için; Erkeklerde; Bağış aralığı 90 günde birdir. Kadınlarda; Bağış aralığı 120 günde birdir. Ülke güvenli kan ihtiyacının karşılanabilmesi için düzenli kan bağışı gerekmektedir. Kanın güvenilirliği açısından sürekliliği ve izlenebilirliği ancak düzenli bağış ile mümkündür. En güvenilir kan ile hayat kurtarılması ancak gönüllü, bilinçli, karşılık beklemeksizin ve düzenli bağışlarınız ile mümkündür? dedi.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ