OTİZM BİR EKSİKLİK DEĞİL FARKLILIKTIR

Otizm farkındalığı kutlandı.


Sağlık 2.04.2021 17:20:22 1372 0

OTİZM BİR EKSİKLİK DEĞİL FARKLILIKTIR

Otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizmli bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla 2008 yılından beri Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan ?Dünya Otizm Farkındalık Günü?, Nisan ayı ise ?Dünya Otizm Farkındalık Ayı? olarak kutluyor.

Otizm, spektrum bozukluğu sosyal iletişim ve etkileşimdeki kalıcı yetersizlikler, sınırlı/yinelenen davranış örüntüleri, aynılıkta ısrarcılık, rutinlere bağlılık ve duyusal uyaranlara aşırı duyarlılık ya da duyarsızlıkla kendini gösteren ve belirtileri çok yoğun olarak 24 ay ve sonrasında ortaya çıkan bir gelişimsel farklılıktır.

Otizmin erken yıllarda belirlenmesi erken müdahale ve eğitim çalışmalarının başlatılması açısından çok önemlidir. Çocuklar 18 aylık olmadan önce otizm tanısı koymak zor olarak düşünülse de 6-18 aylar arasında bazı belirtilerle ilk işaretler ortaya çıkabilir.

Otizm spektrum bozukluğunun belirtileri erken yaşta başlatılan yoğun eğitim desteğiyle azaltılabilir, yeni beceriler kazandırılarak davranış sorunları ortadan kaldırılabilir. Doktorların yazdığı ilaçlar da dahil olmak üzere diğer tüm yöntemler çocuğun eğitimini desteklemek için kullanılabilir.

Ülkemizde otizm tanısı Çocuk Ergen Ruh Sağlığı Uzmanları tarafından konulmaktadır. Çocuğunuzda farklı davranış ve özellikleri fark ettiğinizde öncelikle aile hekiminize danışmanız önemlidir. Aile hekiminiz ile iletişime geçtiğinizde sizi bulunduğunuz yere göre doğru uzmana yönlendirecek ve İlçemiz sağlıklı hayat merkezindeki  çocuk gelişim uzmanımız  tarafından da çocuğunuzun gelişimsel değerlendirmesi yapılarak destek takip ve yönlendirme hizmeti sağlanacaktır.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ