SİGARAYI BIRAKMAK İMKANSIZ DEĞİL

Akhisar ilçe Sağlık Müdürlüğü 9 Şubat günü ?Dünya Sigarayı Bırakma Günü? nedeniyle açıklama yaptı.


Sağlık 9.02.2021 16:34:31 1523 0

SİGARAYI BIRAKMAK İMKANSIZ DEĞİL

Akhisar ilçe Sağlık Müdürlüğü 9 Şubat günü ?Dünya Sigarayı Bırakma Günü? nedeniyle açıklama yaptı. Akhisar ilçe Sağlık Müdürlüğünden Dünya Sigarayı Bırakma Günü  açıklamasında şöyle denildi;

?9 Şubat, 1987 yılından bu yana Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) tarafından Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kabul edilmektedir. Tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla her yıl 9 Şubat günü ?Dünya Sigarayı Bırakma Günü? olarak kutlanmaktadır.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünleri, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Tütün kullanımı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından, dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olarak tanımlanmaktadır.

Tütün kullanımına bağlı zararlar, sadece kullanıcı ile sınırlı, sağlık zararları ve yaşam kayıplarından ibaret değildir. Tütün ürünü kullanan bireyin ailesi ve çevresindeki bireyler de tütün dumanına maruziyet sebebiyle sağlık zararları ve yaşam kayıpları yaşamaktadır. Diğer taraftan; tütün kullanımının, özellikle genç nüfusta diğer bağımlılık yapıcı maddelere geçiş açısından da büyük tehlikeleri beraberinde getirdiği bilinmelidir.

 Tütünle mücadelede sağlanan başarı ile kanserler başta olmak üzere pek çok kronik hastalık, bunlara bağlı sağlık ve yaşam kayıpları önlendiği gibi tedavi masrafları, iş gücü kayıpları gibi ekonomik kazançlar da sağlanmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; pasif içiciler dahil her yıl 8 milyondan fazla insanın yaşamına mal olmaktadır. Dünyadaki 1 milyar´ı aşkın sigara kullanıcısından yaklaşık yüzde 80´i düşük ve orta gelirli ülkelerdedir.

Tütün bağımlılığı ile mücadele kapsamında İlimizde faaliyet gösteren 14 Sigara Bırakma Polikliniği(SBP) bulunmaktadır. Sigara Bırakma Polikliniği; tütün bağımlılarına yönelik ilaçla, ilaçsız veya her iki usulle de yapılan, bilimsel kanıta dayalı ve Bakanlık tarafından kabul edilen tedavi ve eğitim yöntemlerinin uygulandığı, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde faaliyet gösteren birimlerdir. 2020 yılı içinde SBP muayene sayısı 5.249 iken sigarayı bıraktığı tespit edilen kişi sayısı ise 357´dir. Sigara bırakma tedavisi kapsamında 2020 yılında vatandaşlarımıza ücretsiz olarak 16 nikotin bandı, 4.188 sigara bırakma ilacı İlçe Müdürlüklerimiz tarafınca temin edilmiştir.

Sigarayı bırakmak zor olabilir ancak imkansız değildir. Birçok içici defalarca denedikten sonra sigarayı bırakmayı başarabilir. Her sigarayı bırakma deneyiminiz, bir sonraki bırakma girişiminiz için yol gösterici olabilir. Sigarayı bırakmaya çalışırken kendi iradenizi suçlama eğilimine girmeyin. Bırakma denemeniz sırasında başarısızlık söz konusu olursa asla kendinize olan güveninizi yitirmeyin. Bu süreci bir iyileşme süreci olarak kabul etmeli, destek almalı ve kararlılıkla mücadelenizi devam ettirmelisiniz. Size yardımcı olacak bir ?Sigara Bırakma Polikliniğine? başvurabilirsiniz. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını ücretsiz arayabilir, yardım alabilirsiniz.

Unutmayın, bağımlılık yapıcı maddeden kurtulmak imkansız değildir, kararlılıkla başarabilirsiniz? ifadelerine yer veridi.


Haber Kaynak : ERHAN ÇELİK